Oktober 2012

Bij het eerste deel van de opening van het Huurvaarderspad op het terras van de Maashof in Ouddorp waren een honderdtal genodigden die verwelkomd werden met koffie, vlaai en Roermondse boomstammetjes. Na het openingswoord werd de tijd even 400 jaar terug gezet en kon iedereen zien hoe de huurvaarders het hout, dat over de Maas aangevoerd werd, gingen afleveren in Beesel op de markt, een oude houtkar en een tweespan paarden ging met de hele stoet richting centrum van Beesel.

Daar werd het startbord onthuld door burgemeester mevr. Dassen-Housen, gevolgd door een prachtige uiteenzetting over het reilen en zeilen van de huurvaarders door Loe Giesen. Vervolgens was er een diapresentatie over het pad en de totstandkoming daarvan in herberg De Bongerd onder het genot van koffie en gebak met het ontworpen logo van het Huurvaarderspad. Daarna was het tijd om het ommetje daadwerkelijk te gaan lopen en op verschillende plekken informatieborden te onthullen die zowel informatief als educatief toelichtend waren samengesteld.

Muzikanten en dorpsgidsen zorgden onderweg voor een prachtige ambiance en variatie in het gebodene en de onthulling van een kunstwerk met de voordracht van een gedicht dat betrekking had op de geschiedenis van de huurvaarders gaf iets extra’s aan de route, niet voor niets is het ommetje Huurvaarderspad bekroond als mooiste ommetje van Limburg in 2011.

In het najaar wordt de paddenpoel die aangelegd is voor het ommetje verfraaid met de aanplant van hoogstam fruitbomen en een vlechthaag.

Foto's door Wiel en Angelique Aelen.