Buitengebied

De mortel in Beesel.De werkgroep Buitengebied houdt zich bezig met alles wat zich niet in de directe kern van het dorp Beesel afspeelt. Hierbij moet gedacht worden aan natuurgebieden, wegen, wandel- en fietspaden tot toeristische zaken. Ook verkeer en milieu behoren tot de aandachtsgebieden.

Voor meer informatie over de werkgroep buitengebied kunt u terecht bij:

Jacques Peeters

 

 

Insectenhotel kleinDoor vrijwilligers van Kernoverleg Beesel, I.V.N. De Steilrand, Heemkundevereniging Maas- en Swalmdal en grondeigenaar Jo Muller is hard gewerkt om een insectenhotel te realiseren nabij de paddenpoel aan de Huilbekerweg.

Op dit moment staat het bouwwerk te pronken en oogst bewondering van iedereen die per fiets of te voet langs komt. Er is weer een pareltje toegevoegd aan het buitengebied van Beesel en hopelijk zullen er in de loop van de tijd nog een aantal volgen.

De insecten zullen ongetwijfeld hun weg naar dit unieke onderkomen vinden en de biodiversiteit bij de paddenpoel zal nog groter worden dan de huidige die toch al rijk is in het korte bestaan van deze poel.

 

Link naar meer foto's van dit project
(door Jacques Peeters)

folder-wandelroute-walsberg-beeselAan het wandelnetwerk van Beesel is na het succesvolle Huurvaarderspad opnieuw een themaroute toegevoegd. De Gemeente Beesel heeft samen met de Kernoverleggen en de Heemkundevereniging Maas- en Swalmdal en IVN De Steilrand een prachtige route samengesteld rondom de Walsberg.

Een wandelroute van 5,8 kilometer samengevat in folder die informatie verschaft over de vele bezienswaardigheden en historische wetenswaardigheden die dit deel van Beesel rijk is.

folder-Walsbergroute-beeselOp donderdag 19 december is door wethouder Smolenaars het eerste exemplaar van de folder uitgereikt aan VVV Midden-Limburg die zorg draagt voor de verkoop van de folder in het VVV gebouw in Reuver aan de Markt.

De folder zal te koop zijn voor € 1,55 en is opgemaakt in de nieuwe stijl van het knooppuntennet, waarmee de herkenbaarheid vergroot wordt.

In de komende jaren staan nog meer themaroutes in de planning en dit zal het wandelplezier alleen maar vergroten in Beesel.

 

paddepoel-schoonmaken beeselDe schoonmaak van de paddenpoel Huurvaarderspad is op 8 november met enthousiasme opgepakt door de initiatiefnemers van Kernoverleg Beesel, Heemkundevereniging Maas en-Swalmdal, IVN De Steilrand en eigenaar Jo Muller.

Voor het tweede jaar zijn de algen weer verwijderd en zijn borders schoongemaakt en zijn opgroeiende wilgen en ander hout dat er niet thuis hoort verwijderd.

Afgelopen zomer zat er al veel leven in de poel, met name kikkers hebben de poel gevonden en in de buurt van de poel is ook al een salamander gevonden door Jo Muller.

Binnen twee jaar is de paddenpoel een pareltje geworden in het Beeselse landschap, de fruitbomen zijn uitstekend geworteld en hebben hun eerste vruchten gevormd en afgeworpen, en binnenkort wordt gestart met de bouw van een insectenhotel en dit zal ongetwijfeld leiden tot nog meer leven en variatie bij de poel.

Link naar meer foto's door Jacques Peeters

 

14 December 2012

Op 14 december 2012 hebben de initiatiefnemers van het ommetje het Huurvaarderspad de aanplant ter hand genomen van de hoogstam (fruit)bomen bij de paddenpoel aan de Huilbekerweg in Beesel. Vijftien bomen zijn geplant rondom de paddenpoel en zullen het landschap nog meer aankleden. Er zijn diverse soorten fruitbomen aangeplant alsmede een kastanjeboom en een walnotenboom.

De aanplant van de bomen is weer een verdere fase in de ontwikkeling van het landschap en beslist nog niet de laatste, het streven is om het Huurvaarderspad nog aantrekkelijker te maken in de toekomst zodat veel mensen vanuit het dorp Beesel maar ook daarbuiten kunnen genieten van al het moois dat onze dorpskern te bieden heeft. Het wachten is op het voorjaar waarin de bloesem van de fruitbomen in volle pracht te bewonderen zal zijn.

Foto's door Jacques Peeters.

 

Oktober 2012

Bij het eerste deel van de opening van het Huurvaarderspad op het terras van de Maashof in Ouddorp waren een honderdtal genodigden die verwelkomd werden met koffie, vlaai en Roermondse boomstammetjes. Na het openingswoord werd de tijd even 400 jaar terug gezet en kon iedereen zien hoe de huurvaarders het hout, dat over de Maas aangevoerd werd, gingen afleveren in Beesel op de markt, een oude houtkar en een tweespan paarden ging met de hele stoet richting centrum van Beesel.

Daar werd het startbord onthuld door burgemeester mevr. Dassen-Housen, gevolgd door een prachtige uiteenzetting over het reilen en zeilen van de huurvaarders door Loe Giesen. Vervolgens was er een diapresentatie over het pad en de totstandkoming daarvan in herberg De Bongerd onder het genot van koffie en gebak met het ontworpen logo van het Huurvaarderspad. Daarna was het tijd om het ommetje daadwerkelijk te gaan lopen en op verschillende plekken informatieborden te onthullen die zowel informatief als educatief toelichtend waren samengesteld.

Muzikanten en dorpsgidsen zorgden onderweg voor een prachtige ambiance en variatie in het gebodene en de onthulling van een kunstwerk met de voordracht van een gedicht dat betrekking had op de geschiedenis van de huurvaarders gaf iets extra’s aan de route, niet voor niets is het ommetje Huurvaarderspad bekroond als mooiste ommetje van Limburg in 2011.

In het najaar wordt de paddenpoel die aangelegd is voor het ommetje verfraaid met de aanplant van hoogstam fruitbomen en een vlechthaag.

Foto's door Wiel en Angelique Aelen.