Op zondag 23 sept zal het Ommetje Huurvaarderspad in Beesel officieel door burgemeester Mevrouw Petra Dassen geopend worden.

In maart 2011 hebben Stichting Kernoverleg Beesel en Haar Toekomst, Heemkundevereniging Maas- en Swalmdal en IVN de Steilrand de eerste prijs gewonnen voor het beste Ommetje van Limburg. Dat is een beschreven en gemarkeerde korte wandelroute vanuit dorp of stad naar het omliggende buitengebied, met hetzelfde start en eindpunt, waarbij natuur, landschap, cultuur en historie aan bod komen.

harvest-0926De verborgen streekgeschiedenis van de huurvaarders en hun eeuwenoude pad was een bron van inspiratie voor de bedenkers en ontwerpers van het Ommetje het Huurvaarderspad.

De huurvaarders of vlotters verzorgden tussen 1400 en 1800 het transport van houtvlotten, samengesteld uit boomstammen, stroomafwaarts over de Maas van de Ardennen naar Dordrecht. Dit traject was in kleinere stukken verdeeld en het voor ons interessante deel liep van Ool bij Roermond, tot Beesel. Voor dit traject hadden de Huurvaarders uit Roermond hun rechten. In Beesel droegen de vlotters hun vracht over aan de huurvaarders uit Venlo. Ze liepen dan de kortste weg over paadjes door velden, akkers en bossen terug naar Roermond om hun volgende vracht “op te pikken”. De wandeling volgt een deel van het originele Huurvaarderspad en maakt als themaroute deel uit van het totale knooppunten wandelnetwerk in de gemeente Beesel dat in april j.l. geopend is.

Opening

De opening op 23 september gaat gepaard met een programma vol activiteiten.

Bewegwijzering-paaltje-HuurvaarderspadEr zal een vracht hout vanaf de Maas op een ouderwetse manier naar de Markt vervoerd worden. Hier vindt om 14.00 uur de officiële opening plaats door onthulling van het startbord.

Daarna krijgt het publiek tussen 14.30 en 16.30 uur de kans om gratis te “proeven” van het Ommetje  van 3,6 km door het daadwerkelijk te gaan wandelen. Op een paar markante punten is er authentieke live muziek en vertellen dorpsgidsen over de bijzonderheden. Op de Markt tonen een aantal leden van Jong Nederland hun “sjor-kunsten”. Tevens worden die middag enkele informatieborden met als thema “Huurvaarders” langs de route onthuld, evenals een kunstwerk met gedicht. Ook is het wandelkaartje met interessante informatie en beschrijving van de route voor slechts € 0,50 te koop in Herberg de Bongerd. Daar kunt u een presentatie bekijken over het huurvaarderspad, met op de achtergrond harpmuziek.

We nodigen iedereen uit om op deze middag van de partij te zijn. Er zijn geen kosten verbonden aan deze bijzondere en leerzame wandeling.

Wandeling

Aanleg-PaddenpoelTijdens de wandeling wordt duidelijk dat de natuur op deze route een handje is geholpen. Er is meer leefruimte gemaakt voor plant en dier, de biodiversiteit is vergroot en er is aandacht voor cultuur en natuureducatie. Zo ziet U de nieuw aangelegde paddenpoel en diverse informatieborden over de natuur en de huurvaarders. Er zijn tientallen nest- en vleermuiskasten opgehangen en U komt bij de prachtig opgeknapte vijver De Mortel. Daar vindt u een “4 sterren-insectenhotel” en een voelkast om de tastzin te testen.

Werkgroep Ommetje Huurvaarderspad Beesel